BLUT! HOE KAN JIJ GELD BESPAREN?
- Auteur
- Roos ·
- Datum
- 28 maart 2023
Bijna de helft van de Nederlandse jongeren tussen de 18 en 25 jaar kan niet rondkomen blijkt uit het onderzoek van Deloitte in samenwerking met het Nibud en de Universiteit Leiden naar de financiële gezondheid van Nederlandse huishoudens (Beimers, 2023). Merk jij ook dat je aan het eind van de maand geen cent meer over hebt? Hier wat tips waar je geld op kunt besparen.
Vaste lasten
Heb je echt onbeperkte mobiele data nodig? En bel jij überhaupt nog? Heb jij een sportschoolabbo, maar ga je nooit meer heen? Kijk of je die abonnementen nog nodig hebt of dat je de maandelijkse kosten kunt verlagen. Op vergelijk-sites kun je de beste deal vinden voor jou. Kijk elk jaar even of je kunt overstappen naar een goedkopere zorgverzekering bijvoorbeeld op independer.nl. En als je mobiele abonnement verloopt, bekijk dan waar je een goedkope sim-only kunt halen. Dit kun je vergelijken op bijvoorbeeld consumentbond.nl. Nog een kostenpost: Swapfiets. Als je echt te weinig geld hebt is een alternatief een goedkope fiets op Marktplaats kopen (pas op dat je geen gestolen fiets koopt). Of je kan ervoor kiezen om een tweedehandsje te halen bij de plaatselijke fietsenwinkel. Als laatste voor de studenten die het gas niet inclusief bij de huur in hebben zitten : zet je verwarming wat lager en douche maximaal vijf minuutjes.
Koop geen nieuwe boeken
Studieboeken zijn ontzettend duur. Deze nieuw kopen is onnodig, want er zijn genoeg alternatieven. Je kunt je studieboeken vaak lenen bij de UB of HanzeMediatheek. Ook zijn er soms gratis PDF’jes van je studieboeken op Google of Smartcat te vinden. Is je boek niet gratis te vinden? Dan kan je nog tweedehands je boek kopen op sites zoals marktplaats.nl of bookmatch.nl. Studenten verkopen het daar voor een veel lagere prijs. En je kan vaak korting krijgen bij Studystore via je studentenvereniging!
Aanbiedingen
Het is zó duur geworden. Voor een dag boodschappen ben je ineens twintig euro kwijt. Ga eens naar de supermarkt en koop wat dingen die in de aanbieding zijn, dan heb je zo een goedkope maaltijd op tafel staan. Ook kan je ervoor kiezen om naar de Aldi of Lidl te gaan, want die A-merken heb je helemaal niet nodig. Op dinsdag, vrijdag of zaterdag loop je naar de markt voor een 5 euro-fruitzak, goedkope groenten en een stukje vlees (óf helemaal geen vlees, tel uit je winst). Als je met meerdere huisgenoten bent, kan je de boodschappen in Splitser (voorheen WieBetaaltWat) zetten. Koop trouwens ook geen belegd broodje in de kantine meer, maar smeer gewoon wat brood thuis.
Budget-stappen
Na de coronapandemie gingen we massaal naar het terras om vervolgens een dansje te doen in de stad. Maar helaas, een biertje kost al gauw €3,50. Om geld te besparen kan je ouderwets thuis indrinken met wat Klok-bier of een pak wijn. Ook zijn er in de stad mogelijkheden. Bij bar Dorst kan je budgetvriendelijk shotjes en biertjes achteroverslaan: 13 biertjes of shots naar keuze voor €12,50.
Studentenkaart
Neem vanaf nu overal waar je gaat je studentenkaart mee. Wist je dat je gratis naar het Groninger Museum kan? En dat je in heel veel winkels studentenkorting krijgt? Neem eens een kijkje op studentenkorting.nl, daar staat een overzicht. Ook met je Knaek-pas (https://www.knaek.nl/) kan je veel korting fixen bij je favo webshop, winkel, sportschool of restaurant.
Hopelijk ga jij met deze tips veel geld besparen en sta jij aan het einde van de maand niet meer in het rood. Is dit wel het geval? Dan is een bijbaantje of wat extra geld lenen misschien de oplossing. Succes!