Internationale en politieke verenigingen
Groningen provinciaal? Echt niet! Overal waar je loopt hoor je studenten Engels spreken, dat er daarom veel internationale studentenverenigingen is geen verrassing!
Veel internationale verenigingen organiseren regelmatig reisjes in het buitenland, zoals SIB (Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen, verbonden aan de Verenigde Naties). En als je écht honkvast bent, ga je gewoon naar de wekelijkse borrels van SIB of drink je een biertje met je dispuut. Elke student aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen kan lid worden van SIB.
Wil je echt ondergedompeld worden in het exotische? Word dan actief bij Erasmus Student Network (ESN), elke student van de RUG of de Hanzehogeschool mag actief worden. ESN is een vereniging waar praktisch alle uitwisselingsstudenten lid worden wanneer zij aankomen in Groningen. Zo kun je bijvoorbeeld mentor worden van internationals, excursies organiseren (wat dacht je van een dagje wadlopen, Amsterdam of Kopenhagen) of gewoon genieten van de grote feesten! ESN organiseert, naast stichting KEI, ook een introductieweek voor het begin van het studiejaar. Dit is de grootste introductieweek voor internationale en internationaal georiënteerde studenten in Groningen.Voor het serieuze werk is er AIESEC, een vereniging voor jongeren die hun leiderschapspotentieel willen verkennen en ontwikkelen. Elk jaar gaan tientallen Groningse studenten, van zowel de Hanzehogeschool als de RUG, naar het buitenland om bijvoorbeeld Engelse les te geven of om ter plekke informatie uit te wisselen met andere studenten. Voor de wereldleiders onder ons is er Teimun, een simulatie van de Verenigde Naties waar studenten van over de hele wereld samenkomen om grote wereldproblemen op te lossen. Studenten van de hele wereld lopen uit voor Teimun, maar de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool Groningen zijn hier ook elk jaar goed vertegenwoordigd. Daarnaast organiseren veel verenigingen, zoals SIB en AIESEC, ook lezingen of congressen, zodat je je ook op inhoudelijk vlak kunt ontplooien.
Veel studenten zijn actief in de Groningse studentenpolitiek: de gemeenteraad, de Universiteitsraad, de Hogeschool Medezeggenschapsraad, verschillende politieke jongerenorganisaties: overal kom je studenten tegen.
Er bestaat een grote kans dat je bij de koffieautomaat van het stadhuis van Groningen op de Grote Markt een student tegen het lijf loopt. In een stad waar ongeveer één op de vijf inwoners student is, is dat natuurlijk niet zo raar, want wie kunnen nu beter de belangen van studenten behartigen dan studenten zelf? Ook de verschillende jongerenorganisaties van landelijke politieke partijen zijn in Groningen te vinden. De JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, de Jonge Socialisten in de PvdA en Dwars, Groenlinkse jongeren zijn hier een paar voorbeelden van. Wanneer je lid van één van deze organisaties bent kan je lezingen en congressen bezoeken, maar gezellige borrels horen hier ook bij! Daarnaast heeft elke jongerenorganisatie een eigen bestuur en verschillende commissies waarin je je ook op meer praktisch gebied kan ontwikkelen. Zo’n organisatie kan natuurlijk een mooie opstap zijn naar de landelijke jongerenorganisatie, of zelfs naar de landelijke politiek!
Studenten bemoeien zich niet alleen met de gemeente en de landelijke politiek, ook in de medezeggenschapsraden van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen zijn studenten vertegenwoordigd. Deze raden bestaan voor de helft uit een aantal studentenpartijen die samen een coalitie vormen, de andere helft wordt opgevuld door personeelsleden van de universiteit of hogeschool. Tijdens de verkiezingen wordt duidelijk hoeveel zetels elke studentenpartij heeft gekregen. Alle studentenpartijen willen natuurlijk het liefst zoveel mogelijk zetels, want dat betekent dat er veel studenten van die partij deel mogen nemen van de universiteitsraad, waardoor het veel gemakkelijker wordt om de plannen van de partij daadwerkelijk uit te voeren. Tijdens de verkiezingsperiode ieder jaar in mei proberen de studentenpartijen met de meest gekke stunts en opvallendste verkiezingscampagnes zoveel mogelijk stemmen te verzamelen van de studenten. Overal waar je als student komt struikel je over de flyers, pennen, ballonnen, gratis kranten, flesjes water, ijsjes, kopjes koffie en suikerspinnen.De afzonderlijke faculteiten van de universiteit hebben hun eigen medezeggenschapsraad die adviseren over het onderwijs, onderzoek en de begroting van de faculteit. Ook deze raden bestaan voor de helft uit studenten die worden gekozen na de verkiezingen. Hieronder zijn deze verenigingen te vinden.