Mediteren om te leren

Auteur
Elize
·
Datum
13 juni 2022

Je hebt het vast weleens gezegd horen worden; “misschien moet je eens gaan mediteren”. Maar, uh, waarom dan?  Veel mensen hebben het gevoel dat mediteren iets zweverigs is, iets waar ze niet ‘goed’ in zijn of iets wat niet bij hun past als persoon. Dat terwijl het ontzettend gezond en goed is voor iedereen. In dit artikel lees je waarom ook jij eens mediteren zou moeten proberen.

Wat is mediteren nou eigenlijk?

Veel mensen beginnen er niet aan, omdat mediteren klinkt als iets wat ver van hun afstaat. ‘Dat is niks voor mij!’. Maar wat als we mediteren nou zouden gaan zien als verzorging? Net zoals we weten dat gezond eten en regelmatig sporten goed is voor het lichaam, zo zouden we mediteren kunnen zien als het onderhouden van onze mentale en emotionele gezondheid. Mediteren heeft namelijk ontzettend veel voordelen en deze gelden gewoon voor iedereen. Ongeacht of je nou een “zweefteef” bent of niet. 

Wat doe je dan als je mediteert? Er is vaak de misconceptie dat mediteren gelijk staat aan niks denken of complete stilte moeten hebben in het hoofd. Dat kan ik niet, zal de gemiddelde persoon direct denken. Maar dat is ook niet waar meditatie om gaat. 

Wanneer je mediteert is het de bedoeling dat je bewust wordt van jezelf. Dit kunnen jouw gedachten zijn of bijvoorbeeld hoe jouw lichaam voelt op dat moment. Daarom gaat mediteren ook vaak gepaard met de term “mindfulness”. Oftewel, tijdens het mediteren hoeft het helemaal niet allemaal stil te zijn daarboven. Het is juist goed wanneer gedachten omhoog komen. Hier kun je bewustwording mee oefenen. Het is de bedoelding dat je luistert naar deze gedachten, ze observeert, zonder ermee te identificeren. Hetzelfde geldt voor emoties. 

Vaak schiet er een gedachte of emotie door ons heen en haken we daar direct op in. Een negatieve gedachte en we voelen ons direct chagrijnig, gefrustreerd of verdrietig. Door te mediteren leer je dit los te laten en jezelf beter te begrijpen zonder te verdrinken in alles wat er door je heen gaat.

Wat zijn de voordelen dan?

Niet alleen sta je even bij jezelf stil of wat er in jouw hoofd spookt, maar er zijn nog veel meer voordelen aan mediteren. Zo is het meerdere keren gebleken uit onderzoek dat meditatie ontzettend bevorderend is voor jouw concentratie. Mediteren om beter te kunnen studeren dus! 

Een ander voordeel van mediteren is het reguleren van jouw zenuwstelsel. Ons zenuwstelsel bestaat namelijk uit twee verschillende staten, een ontspannen en een gespannen staat. Vaak wanneer we het druk hebben, deadlines, afspraken, een goed sociaal leven, dan komen we vanzelf in de gespannen staat terecht. Dat is helemaal niet erg, maar het is even belangrijk om onszelf af en toe terug te roepen naar de ontspannen staat. Zo kan ons lichaam genoeg ruimte krijgen om te rusten en bijkomen. Door af en toe (kort) te mediteren sta je even stil, focus je je op je ademhaling en zal zo ook jouw lichaam mee ontspannen. Het is dan ook niet voor niets dat men vaak mediteren aanraad wanneer je last hebt van angst, stress of zelfs burn-out. 

Daarnaast zorgt mediteren ervoor dat het minder eng of oncomfortabel is om in stilte alleen te zijn met jezelf. Soms kan dit nogal lastig voelen. Mediteren is daarom een goede manier om eraan te werken. Het is bewezen dat door mediteren mensen zich minder eenzaam voelen! 

“Maar hoe begin ik?”

Het wordt van niemand verwacht dat ze uren lang stil kunnen zitten zoals bepaalde zen meesters dat doen. Beginnen met mediteren hoeft niet als een taak te voelen, maar meer als een klein momentje van jezelf verwennen en verzorgen. Je hoeft niet direct in de lotus houding te gaan zitten met je handen op de knieën. Mediteren kan ook gewoon liggend in bed voor je gaat slapen of als je net wakkert wordt. Het leuke is dat het overal kan! Wacht je op je bus? Sluit kort je ogen en kom terug naar jezelf. Sta je in de rij van de supermarkt? Even letten op de ademhaling en het lichaam! Superlang college en geen concentratie meer? Focus dan gewoon lekker even op jezelf. Het hoeft niet lang, het hoeft niet perfect. Mediteren is er om te leren.