Good to know: studeren met een lichamelijke beperking

Auteur
Leonie Kleefman
·
Datum
22 augustus 2024


Student zijn en een lichamelijke beperking hebben, kan unieke en lastige uitdagingen met zich meebrengen. Om het beste uit je studententijd in Groningen te halen is het fijn om goed voorbereid te zijn. Zo vertelde een derdejaars student van de RUG met spierziekte SMA (hierdoor rolstoel gebonden) over verschillende tips en tricks. Lees hier handige informatie over hoe de RUG zich inzet voor toegankelijkheid toegevoegd met praktische tips.

pexels-shvets-production-6980170

Kennismaking

Als student kan je soms vooral administratief opgaan in de massa. Een vroege persoonlijke kennismaking met bijvoorbeeld studieadviseurs helpt bij het krijgen van passende hulp. Ze kennen je dan beter, waardoor ook sneller doorgezet kan worden tot actie. Zoek vooral het gesprek op met de faculteit en/of studie. Ook is het aan te raden om voor de eerste collegeweken al de campus te verkennen en kennis te maken met de nieuwe omgeving.

Ondersteuning en aanpassingen

De RUG probeert altijd mee te denken in het creëren van een prettige en toegankelijke studieomgeving, bijvoorbeeld bij de architectuur van nieuwe gebouwen en verbouwingen. Er wordt rekening gehouden met o.a. mobiliteit (denk aan studielocaties, liften en toiletten), auditieve en visuele beperkingen. De studieadviseur speelt hierin een belangrijke rol. Voorafgaand aan de studie is het verstandig om contact op te nemen voor een kennismakingsgesprek. Persoonlijke communicatie resulteert in een betere omgang met elkaar waarbij obstakels vermeden kunnen worden. Studieadviseurs kunnen meestal helpen bij het samenstellen van roosters en het regelen van extra voorzieningen tijdens tentamens. Bovendien kunnen ze rondleidingen organiseren door de universiteitsgebouwen. Vergeet niet om een rondje binnenstad te maken om het mooie centrum van Groningen alvast te proeven.

Lesmateriaal

Op aanvraag kan lesmateriaal aangepast worden om toegankelijk voor iedereen te maken. Zo kunnen veel colleges opgenomen worden. Deze kan zijn dan terug te vinden in de onlinewerkomgeving van de RUG, zo kan je thuis alle stof bekijken (of terugkijken). Stof uit de voorgeschreven lesboeken kan je ook (op aanvraag) online vinden. Veel boeken worden door de Universiteitsbibliotheek (UB) gedigitaliseerd.

Studentenleven en sociaal actief zijn

Buiten de tentamenweken betekent student zijn natuurlijk ook gezelligheid. Het studentenleven hoeft niet minder actief te zijn vanwege een beperking. Deelname aan commissies, activiteiten van studieverenigingen en sociale evenementen is allemaal mogelijk. Natuurlijk zijn spontane acties lastiger. Bel vooral eerst naar de locatie in kwestie om te informeren naar de mogelijkheden. De populairste studentencafés zijn namelijk meestal niet ingericht op rolstoelvriendelijkheid. Mocht je geïnteresseerd zijn in commissies, dan bieden online vergaderingen de mogelijkheid om betrokken te blijven zonder fysiek aanwezig te zijn.

Het is belangrijk om voorbereid te zijn en hulp te vragen wanneer nodig. Niet iedereen is zich altijd bewust van toegankelijkheidsproblemen, maar er is veel begrip. In het kort betekent dit dus:

1. Wees voorbereid: neem van tevoren contact op met de studieadviseur en andere relevante personen.

2. Vraag hulp: schroom niet om mensen om hulp te vragen. De meeste mensen zijn bereid om te helpen.

3. Maak gebruik van voorzieningen: in overleg zijn opnames van colleges beschikbaar en kunnen boeken gedigitaliseerd worden.

4. Gebruik technologie: Google Maps is je beste vriend in de binnenstad. De universiteit werkt aan een app, vergelijkbaar met Google Maps, specifiek voor de RUG om toegankelijkheid te verbeteren.

Communicatie blijft key. Met teamwork kan je het beste van jouw studietijd maken in Groningen!

De informatie in dit artikel is gebaseerd op een interview. Het is goed om te onthouden dat iedere student uniek is en andere behoeften heeft. Mocht je meer informatie willen vinden over toegankelijkheid, klik dan hier.