Wat zit achter de namen van de Zernike gebouwen?

Auteur
Marije
·
Datum
4 juni 2024

Zernike, je komt er vast dagelijks om lessen te volgen in Bernoulliborg, Kapteynborg, Duisenberg of de nieuwste toevoeging, Feringa. Wist je dat de gebouwen op de campus niet zomaar zijn vernoemd? Elke naam heeft een diepere betekenis die verwijst naar belangrijke wetenschappers en hun uitvinding. In dit artikel leg ik uit wat de namen betekenen.

Zernike complex

Laten we beginnen met Zernike zelf. De campus is vernoemd naar Frits Zernike (1888 –1966), een Nederlandse natuurkundige die in 1953 de Nobelprijs voor de Natuurkunde ontving. Deze heeft hij gewonnen voor het uitvinden van de fasecontrastmicroscoop. Met deze uitvinding kunnen levende cellen bestudeerd worden zonder ze te doden. Dit was een doorbraak in de biologie en geneeskunde.

688×344-zernike
Bernoulliborg_2022

Bernoulliborg

Dit gebouw is vernoemd naar de familie Bernoulli. Bernoulli was een Zwitserse familie met veel beroemde wis- en natuurkundigen. Bijvoorbeeld Jacob Bernoulli en zijn broer Johann. Zij werden bekend door onder andere de wet van de grote aantallen in de kansrekening. Je raadt het dan ook wel dat hier de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen zitten.

Kapteynborg

Dit gebouw dankt zijn naam aan Jacobus Cornelius Kapteyn (1851 –1922). Dit was een Nederlandse astronoom die bekend staat om zijn werk in de Astronomie. Zo was hij de eerste die de structuur van ons Melkwegstelsel in kaart bracht. Ook leverde hij een belangrijke bijdrage aan de sterrenkunde en ontwikkelde hij methoden om de beweging en verdeling van sterren te bestuderen. In dit gebouw zit onder andere de studie sterrenkunde, wat de keuze voor de naam zeer passend maakt.

Kapteynborg-op-Zernike-Campus-2
02052016_Zernike_Library_01-e1495710442211-1280×732-1

Duisenberg

Het Duisenberg Gebouw is vernoemd naar Wim Duisenberg (1935-2005), een Nederlandse econoom en politicus. Duisenberg was de eerste president van de Europese Centrale Bank en speelde een belangrijke rol in de komst van de euro. De naam van het gebouw is toepasselijk aangezien hier in de economische en financiële studies en onderzoeksgroepen zitten.

Linnaeusborg

De Linnaeusborg is vernoemd naar Carl Linnaeus (1707- 1778), een Zweedse arts, plantkundige en zoöloog die beroemd is geworden door het ontwikkelen van binominale nomenclatuur. Dit is het systeem voor de wetenschappelijke naamgeving van organisme. In Linnaeusborg wordt dan ook veel biologisch onderzoek gedaan.

linnaeusborg1
Feringa_Building_achterzijde-1

Feringa gebouw

Een nieuwe toevoeging op Zernike is het Feringa gebouw. Dit gebouw is vernoemd naar Ben Feringa, een Nederlandse scheikundige en Nobelprijswinnaar. Feringa ontving in 2016 de Nobelprijs voor Scheikunde, omdat hij moleculaire machines onderzocht. Hij had baanbrekende bijdragen aan de chemie.

Best wel interessant al die namen en dit zijn maar een paar van de vele gebouwen die Zernike heeft.
Dus ben je klaar voor deel twee?